Hvordan arbejder vi?
I den terapeutiske proces arbejder vi med at finde ud af, hvad det lige præcis er for nogle tanker eller følelser, der dukker op i de kritiske situationer.
Vi ser på hvilke følelser, tanker og kropslige reaktioner det afstedkommer, og hvordan du handler i situationerne. Dette giver et samlet og overskueligt billede af reaktionsmønstre, der gør det muligt at identificere, hvad der skal arbejdes med.
Ud fra denne viden tilrettelægges en plan, der har som mål at ændre på din vurdering af de svære eller angstprovokerende situationer samt styrke din vurdering af dig selv og dine muligheder for at klare situationerne.
Herudover er en vigtig del af kognitiv adfærdsterapi at forstå, hvordan adfærden, altså de ting man foretager sig på baggrund af sine vurderinger, påvirker og er med til at vedligeholde problemerne.
I terapien indgår der derfor ofte konkrete øvelser, som går ud på, at du skridt for skridt arbejder med at nærme dig og kunne være i de kritiske situationer, som du før har undgået eller haft svært ved.
De praktiske øvelser integreres i det terapeutiske arbejde, således at de støtter op om arbejdet med at turde håndtere og forandre den måde du forholder dig til de tanker og følelser, der før gjorde det svært eller umuligt for dig at få det som du ønsker det. De vil desuden være en hjælp til at kunne måle fremskridt i dit daglige liv.
Det er vigtigt at understrege, at øvelserne altid tilrettelægges i et tæt samarbejde mellem dig og psykologen, ligesom du på forhånd vil have aftalt eller opøvet en række relevante redskaber og strategier til formålet.
I kognitiv terapi indgår der næsten altid hjemmearbejde, fordi det er en effektiv måde at knytte det arbejde, der gøres i sessionerne sammen med det daglige liv på. Mellem sessionerne vil du via hjemmearbejdet kunne øve dig i de nye færdigheder eller de nye strategier, du har lært i terapien, og der foretages adfærdseksperimenter og tankeeksperimenter for at afprøve, hvad der virker bedst for dig.
En vigtig del af terapien er desuden, at du undervejs skal registrere de problematiske episoder, og selve registreringen bruges i sessionerne til at måle fremskridt. Terapeuten får derved mulighed for at validere selv små fremskridt, som en klient, der længe har kæmpet alene med sine problemer, typisk vil overse eller underkende som betydningsfulde.
Ved at arbejde mellem sessionerne oparbejdes der desuden en fortrolighed med selv at kunne anvende de metoder, der bruges i den kognitive adfærdsterapi. Dette giver dig større mulighed for efterfølgende at kunne arbejde videre med andre eller lignende problemstillinger ved egen hjælp, hvilket altid er det overordnede mål for terapien.
Kognitiv terapi er hovedsageligt fremadrettet og løsningsfokuseret. Den fokuserer på de problematikker, du oplever her og nu og på at finde en løsning ud fra det sted, hvor du befinder dig nu. I det omfang, det er relevant for dig eller for at forstå problemets kerne, vil det terapeutiske arbejde naturligvis også berøre din baggrundshistorie og den historik, der har været med til at forme dig, som den du er i dag. Den kognitive tilgang har dog sjældent barndommen og den tidlige tilknytning som sit primære omdrejningspunkt, selv om vi ofte berører disse aspekter for at opnå en samlet forståelse af din situation.